Miercuri, 12 februarie a.c., la Centrul Flandra din Rm. Vâlcea, a avut loc workshop-ul cu tema „Probleme întâmpinate și soluții de optimizare a sistemului achizițiilor publice din România”, organizat de Asociația Parteneriat pentru Proiecte și Fonduri Europene și Federația Patronatelor Societăților din Construcții, cu sprijinul Societății Apavil SA. Aproximativ 80 de participanți din toată țara au dezbătut subiecte de real interes pentru entitățile implicate în gestionarea proiectelor de investiții, având ca obiective inițierea unor demersuri pentru adaptarea/ajustarea cadrului legal și procedural la realitățile practice, dar și accelerarea și optimizarea procesului de derulare a proiectelor de investiții finanțate din fonduri europene și naționale. În județul Vâlcea, Societatea Apavil SA, prin Unitatea de Implementare Proiecte și Serviciul Achiziții, derulează Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată care urmează să fie finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Lucrările au fost deschise de către dl. Florian Burnar – președintele Asociației Parteneriat pentru Proiecte și Fonduri Europene, dl. Gigi Preduș – directorul general al Societății Apavil SA și dl. Cristian Erbașu – vicepreședinte al Federației Patronatelor Societăților din Construcții. Din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice au răspuns invitației dl. László-Zsolt Ladányi- Secretarul General al ANAP și dl. Bogdan Dobrin – director general al Direcţiei Reglementare şi Armonizare Legislativă din cadrul agenției, care au considerat această întâlnire un bun prilej pentru a afla problemele cu care se confruntă sistemul achizițiilor publice din România, din perspectiva entităților implicate în gestionarea proiectelor de investiții.
Achizițiile publice reprezintă un segment esențial în buna desfășurare a programelor cu finanțare europeană, dovadă interesul autorităților locale, dar și al constructorilor, primăriilor, firmelor de consultanță, unităților de implementare proiecte, companiilor și asociațiilor de apă din țară, care au discutat pe marginea unor teme importante ca: baze de date și sisteme de referință pentru prețurile unitare utilizate pentru proiectele de investiții, exemple de practici – terțul susținător, ajustarea/actualizarea prețului contractelor, conflictul de interese, criterii de atribuire a contractelor etc.
La finalul reuniunii, participanții implicați în procesul de achiziție publică au conturat măsuri și propuneri de acțiuni viitoare, dialogul dintre societățile membre și mediul privat având un rol activ în identificarea problemelor procedurale/legislative, în găsirea de soluții și abordări unitare și eficiente, care pot fi susținute în dialogul cu autoritățile responsabile.