Staţia de tratare Râmnicu Vâlcea (WWTP) este amplasată la 4km în aval de oraş pe malul drept al râului Olt. Apele uzate tratate sunt deversate în râul Olt.
Pentru a ne conforma Directivelor Uniunii Europene privind calitatea apei uzate deversate în râul Olt, s-a impus reabilitarea acestei staţii.
Suma alocată pentru staţia de epurare este de 10.286.699,64 euro din care:
• 51,49% - fonduri ISPA acordate de Uniunea Europeană;
• 48,51% - cofinanțare împrumut Banca Europeană de Investiții
Contractor: Passavant-Roediger Anlagenbau GmbH and ED.Zublin AG
Data semnării: 2 iulie 2007
Data de începere a lucrărilor: 6 august 2007
Data de terminare a lucrărilor: 7 aprilie 2009
Prin „REABILITAREA STAŢIEI DE EPURARE A APELOR UZATE DIN RÂMNICU VÂLCEA” se va realiza îmbunătăţirea sistemului de tratare a apelor reziduale prin promovarea unor tehnologii nepoluante, având drept scop reducerea impactului negativ asupra pânzei de apă freatică şi asupra obiectivelor şi localităţilor situate in aval de RM. VÂLCEA, conducând in final la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru locuitorii judeţului Vâlcea.
Staţia se va construi astfel încât să permită modernizarea sa ulterioară, pe principiul cost-eficienţă, prin includerea treptei terţiare. De asemenea, va fi reabilitată clădirea administrativă, iar laboratorul staţiei va fi echipat conform standardelor în vigoare.
În urma reabilitării, staţia de epurare va permite epurarea debitului suplimentar de apă reziduală corespunzător extinderii reţelei de canalizare şi prelucrarea ecologică a nămolului.
Buna funcţionare a staţiei de epurare va fi controlată de un sistem computerizat.
Componentele sistemului de epurare care sunt uzate fizic şi cu durata de funcţionare depăşită vor fi demolate şi construite altele noi , astfel încât efluentul deversat în râul Olt să corespundă cerinţelor impuse de Directivele Uniunii Europene şi ale Normativelor naţionale în vigoare.
Se vor realiza următoarele obiective:
• conformitatea cu standardele de tratare stabilite prin Directiva 91/271/EEC – Tratarea apelor uzate urbane pentru evacuarea în cursuri de apă care nu sunt supuse eutrofizării;
• reducerea poluării râului Olt, cauzată de tratarea necorespunzătoare a apelor uzate;
• reducerea riscurilor pentru sănătatea populaţiei, prin racordarea tuturor locuitorilor existenţi la reţeaua de canalizare;
• creşterea gradului de protecție a surselor de apă;
• reducerea riscului de inundații existent în zonele mai joase din Râmnicu Vâlcea.
În data de 17 decembrie 2009, Beneficiarul final, S.C. Acvarim S.A. a receptionat lucrarile privind modernizarea Stației de Epurare din Râmnicu Vâlcea.
Lucrările au fost realizate în proporție de 98%, rămânând de finalizat lucrări care nu împiedică funcționarea stației de epurare și care se referă la amenajarea drumurilor, platformelor, aleilor carosabile și pietonale, împrejmuire și porți de acces etc.
UIP Apavil © 2011